- Dünya savaşından sonra ekonominin başlangıcıyla birlikte üretim hızı arttı ve bununla birlikte ürün tasarımı da önem kazanmaya başladı. Zenginlik ve teknolojinin de gelişmesiyle birlikte bu işi ciddiye alan kuruluşlar kurumsal kimlik kavramını oluşturmaya başladılar. Tabi bu işe önce görsel malzemelerle başladılar.
Aslında görsel malzemelerle yapılan kimlikleri düşünürsek bu bizi daha da eski tarihlere götürür.
Önce Ortaçağ’ da ticareti kontrol altında tutmak için kimliklerin kullanıldığını, ardından da 1700’ lü yıllarda tüccarların kendilerine ait amblem ya da mühürlerinin olduğunu bilgiler arasında buluruz.
Endüstri, imalat ve seri üretimle birlikte bu amblem ve görsel kimliklere rağbet artmıştır. 1950’ lerden sonra da bu görsel kimlikler ve amblemlerin yanında sözel iletişim unsurlarıyla da birleşerek kurumsallık bütünlüğü oluşturulmaya başlanmıştır. Tüketiciler tarafından da kurumsallaşmış firmalar dikkate alınmaya başlanmıştır. Bu yüzden kimlik kavramı büyük önem taşımaktadır.
Kimlik kavramını üç başlık altında toplayabiliriz;
- Bireysel Kimlik: Kişiye özeldir. Bizi biz yapan kavramdır diyebiliriz.
- Kolektif Kimlik: Zaman içinde var olmuş, isim yapmış grupların, diğerlerinden farkını ortaya koyan kimliktir.
- Kurum Kimliği: Kolektif olarak net bir kimlik geliştirdikten sonra üyelerini kendilerine bağlamak ile oluşturulur. Bunun için de bazı değerlere sahip olmak gerekir.
“Kurum kimliği denilince birçok kişinin aklına gelen ilk şeyler; kuruluşun logosu, kullandığı renkler ve amblemi gibi görsel unsurlar olsa da, bu unsurlar bu kavramı belirlemede ve açıklamada yetersiz kalmaktadır. Oysa kurum kimliği; bu görsel unsurları içine alan kurumsal tasarımın yanı sıra kurumsal davranış, kurumsal iletişim ve kurum felsefesi unsurlarından meydana gelmektedir.” (Bozkurt, 2004:111).
KURUM KİMLİĞİNİN UNSURLARI
- Kurumsal Davranış
- Kurumsal İletişim
- Kurum Felsefesi
- Monolitik Kimlik
- Desteklenmiş Kimlik
- Marka Kimliği
Bizim ilgi alanımız olan marka kimliğini biraz daha açalım. Markalı ürünler kurumun kimliğindense markanın kimliğini daha çok ön planda tutmak isterler. Çünkü tüketici kurumun kimliğinden çok markanın kimliğiyle ilgilenir.
“Marka kimliği bir kişinin veya kişiler grubunun bir ürüne gösterdiği duygusal olduğu kadar rasyonel bağdaştırmalar bütünü bir başka deyişle ürünün kişiye çağrıştırdığı duygu ve düşünceler bütünüdür” (Peltekoğlu,1998:287).
“Ürünü belli bir işaretle belirleme politikası bir ürünün satışını desteklemek için güçlü bir araçtır” (Wally, 1999:115).
“Marka ile tüketici arasındaki bağ kimlik ile oluşmaktadır. Marka kimliği rekabetçi ortamda markanın gelişimini sürdürmesi ve kârlı bir büyüme sağlaması için sıçrama tahtası olacaktır” (Akıncı, 1998:239).
KURUMSAL KİMLİK TASARIMI
Kurumların diğerlerinden ayırt edilebilmeleri için bu kimliğe ihtiyaçları vardır.
Firmaların bu sayede oluşturmak istediği amaçlar şöyledir;
- Kurumu tanıtmak ve reklamını yapmak
- Belirlenen hedef kitleye ulaşmak
- Kamuoyunu etkilemek
- Kurum için sağlam bir imaj oluşturmak
- İç ve dış uyumu sağlamak
- Finansal yatırımcıları etkilemek
- Diğer rakiplerinin önüne geçmek
“Bir şirketin stratejik olarak tanımlanmış ve operasyonel olarak uygulamalı içsel ve dışsal olarak şirketin kendisinin sunumu ve davranışıdır” (Uzoğlu, 1999).
“Kurumsal kimlik, güvenilirlik oluşturmak için stratejik bir kaynaktır ve çeşitli çıkar grupları arasında destek ve yeni iş çevrelerinde rekabet avantajı kazanmak olarak ele alınmaktadır” (Dowlig, 1986:109).
Wally OLLINS’ e göre kurumsal kimlik;
- Kim olduğunu
- Ne yaptığını
- Nasıl yaptığını
Doğru yansıtabilmelidir.